SOS Τροχαία Εγκλήματα: Καταγγέλλει αποκλεισμό των ανάπηρων παιδιών από το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ»

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ο σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» υπέβαλε στις 23 Αυγούστου 2023 αναφορά για τον αποκλεισμό των ανάπηρων παιδιών από το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ» στο Συνήγορο του Πολίτη. «Περιμένουμε απάντηση», τονίζει.

«Η ρατσιστική διάκριση πρέπει να καταργηθεί και οι εμπνευστές της να γίνουν γνωστοί. Προφανώς η ευθύνη τον αρμόδιο υπουργό (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) αλλά όχι μόνον, ποιοι επεξεργάστηκαν αυτό το πρόγραμμα και έχουν αυτές τις λαμπρές ιδέες; », τονίζει ο σύλλογος.

Η αναφορά του συλλόγου προς τον Συνήγορο του Πολίτη:

«Ρατσιστική αντιμετώπιση των ανάπηρων παιδιών, αποκλεισμός από το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ» για τους κάτω των 16 ετών.

Εδώ και αρκετό καιρό προβάλλεται με τυμπανοκρουσίες το πιλοτικό πρόγραμμα Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ https://prosopikosvoithos.gov.gr/#!/  που αρχικά ξεκίνησε μόνο για την Αττική και από το Μάιο 2023 επεκτάθηκε και στην υπόλοιπή χώρα. Συμπληρωματικά προς την κριτική που έχει δεχθεί από διάφορες οργανώσεις αναπήρων και άτομα για την ανεπάρκεια του σε διάφορα επίπεδα και την καθυστέρηση υλοποίησης του, θα θέλαμε να εστιάσουμε στο σημείο του αποκλεισμού των ανάπηρων παιδιών μέχρι και 16 ετών, ακόμα κι αν  πληρούν όλες τις  απαιτούμενες προϋποθέσεις, δηλαδή, αναπηρία μεγαλύτερη του 67% και εισόδημα μικρότερο των 60.000 ευρώ.

Η αυθαίρετη θέσπιση αυτού του ηλικιακού ορίου των 16 ετών αποτελεί απαράδεκτη διάκριση και ακραία ρατσιστική εκδοχή μια και αφορά την ηλικιακή ομάδα στην οποία η ύπαρξη και προσωπικού βοηθού θα αποτελούσε ουσιαστική συμβολή όχι μόνο για την ανάπτυξη/υποστήριξη των όποιων σωματικών δυνατοτήτων, αλλά και για την όσο το δυνατόν καλύτερη, ψυχοδιανοητική τους εξέλιξη.

Θέτουμε υπ όψιν σας συνοπτικά την ιστορία του Λ. Ζ., 14,5 ετων σήμερα (γέννηση 24/4/2009) που ζει στη Θεσσαλονίκη η οικογένεια του οποίου ανήκει στο σύλλογο μας SOS Τροχαία Εγκλήματα παιδιού ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΥ (και) από το πρόγραμμα.

Όπως φαίνεται και από την επισυναπτόμενη βεβαίωση στο Λ. έχει βεβαιωθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ποσοστό αναπηρίας 90% (!)

Μετά από ένα τροχαίο έγκλημα στις 18/9/2017 στη Σκύρο κατά το οποίο οδηγός μηχανής παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά το παιδί, με αποτέλεσμα παρά την όποια ιατρική κα φροντίδα ο Λ. να μείνει ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΟΣ και με ΤΡΑΧΕΙΟΣΤΟΜΙΑ (και με διάφορα άλλα μόνιμα προβλήματα). Ζει έτσι επί έξι, σχεδόν, χρόνια, από την ηλικία των 8 και μισή ετών.

Με δεδομένο ότι ο πατέρας του Δ. Ζ. έχει αποβιώσει και δεν υπάρχουν άλλα μέλη στην οικογένεια, μοναδικός άνθρωπος που έχει αναλάβει την φροντίδα του Λ. είναι η μητέρα του, Μ., φροντίζοντας το παιδί επι 24ωρου βάσεως, επί 7 ημέρες την εβδομάδα, επί 365 ημέρες το χρόνο. Η οικογένεια έχει πενιχρά εισοδήματα (μια μικρή σύνταξη από τον πατέρα και το επίδομα αναπηρίας), ενώ η μητέρα που φυσικά είναι αδύνατον να δουλέψει, δεν έχει πλέον και ασφαλιστική κάλυψη με ότι αυτό συνεπάγεται για την ίδια, αλλά και για το παιδί. Επιπρόσθετα, εξειδικευμένες εξετάσεις που απαιτούνται για τις παθήσεις του γίνονται βασικά στον ιδιωτικό τομέα.

Ζητάμε την παρέμβαση σας για την ΑΜΕΣΗ κατάργηση της ρατσιστικής , ανάλγητης αντιμετώπισης που βάζει τα ανάπηρα παιδιά στην κλίνη του Προκρούστη, ωθώντας τα ουσιαστικά στον Καιάδα.

Προφανώς, η σχετική ρύθμιση δεν πλήττει μόνον τον Λ. . Είναι πάρα πολλά τα ανάπηρα παιδιά που μπορεί και ΠΡΕΠΕΙ να ωφεληθούν από τον Προσωπικό Βοηθό, αλλά συνήθως οι οικογένειες τους αισθάνονται τόσο αδύναμες και εγκλωβισμένες μέσα στα προβλήματα τους που αδυνατούν ακόμα και να θέσουν το πρόβλημα.

Θα θέλαμε να γνωρίζετε πως με την αρωγή  εκπαιδευτικών ο Λ. φοιτά κανονικά (κατ΄οικον διδασκαλία) στο Γυμνάσιο της περιοχής του, παρόλο που κάθε χρόνο με ευθύνη και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, η διάθεση εκπαιδευτικών γίνεται, είτε καθυστερημένα (Νοέμβριο-Δεκέμβριο), είτε μόνο σε ορισμένες ειδικότητες. Απαιτούμε (άλλο σημαντικό θέμα) την ισότιμη αντιμετώπιση των παιδιών στη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση.

Στη διάθεση σας για κάθε σχετική πληροφορία
Με εκτίμηση
Γιώργος Κουβίδης, γιατρός, πρόεδρος πανελλαδικού συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα».  

Πηγή: thepressproject.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ο κουρκουμάς είναι «φάρμακο» για τη δυσπεψία, σύμφωνα με νέα μελέτη

Επόμενο άρθρο

Απασχόληση ΑμεΑ: Εκτός εργατικού δυναμικού η συντριπτική πλειονότητα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar