Ο κουρκουμάς είναι «φάρμακο» για τη δυσπεψία, σύμφωνα με νέα μελέτη

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η φυσική ένωση που βρίσκεται στα μπαχαρικά μπορεί να μειώσει το υπερβολικό οξύ του στομάχου τόσο αποτελεσματικά όσο η ομεπραζόλη.

Ο κουρκουμάς μπορεί να είναι τόσο καλός για τη θεραπεία της δυσπεψίας όσο ένα φάρμακο, σύμφωνα με μια μελέτη.

Μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο μαγειρικό μπαχαρικό μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την ομεπραζόλη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τη θεραπεία της δυσπεψίας σύμφωνα με την πρώτη μελέτη αυτού του είδους. Τα ευρήματά της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine.

Ο κουρκουμάς περιέχει μια φυσικά ενεργή ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό ως φαρμακευτικό φάρμακο, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας της δυσπεψίας, στη νοτιοανατολική Ασία.

Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές πόσο καλά μπορεί να συγκριθεί με τα συμβατικά φάρμακα για τη δυσπεψία, κυρίως επειδή δεν έχουν γίνει συγκριτικές μελέτες.

Σε μια «τυφλή» εκατέρωθεν και με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή, οι ερευνητές στρατολόγησαν 206 ασθενείς ηλικίας 18 έως 70 ετών με επαναλαμβανόμενες στομαχικές διαταραχές, εκ των οποίων οι 151 ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Επιλέχθηκαν από νοσοκομεία της Ταϊλάνδης μεταξύ 2019 και 2021 και τυχαία χωρίστηκαν σε μία από τις τρεις ομάδες θεραπείας για 28 ημέρες.

Αυτές συμπεριέλαβαν (τη λήψη): κουρκουμά (δύο μεγάλες κάψουλες κουρκουμίνης 250 mg 4 φορές την ημέρα), μία μικρή εικονική κάψουλα ομεπραζόλης (μία μικρή κάψουλα 20 mg ημερησίως και δύο μεγάλες εικονικές κάψουλες 4 φορές την ημέρα) και κουρκουμά συν ομεπραζόλη.

Η ομεπραζόλη (αγγλ. Omeprazole), που πωλείται ως φάρμακο με τα εμπορικά σήματα Prilosec και Losec μεταξύ άλλων, είναι δραστική ουσία, συγκεκριμένα ρακεμικό μείγμα δύο εναντιομερών που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ), της νόσου του πεπτικού έλκους και του συνδρόμου Ζόλιγκερ-Έλλισον.

Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων PPIs (σ.σ. τα PPIs είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην πρόληψη και θεραπεία καύσου και έλκους στομάχου και περιλαμβάνουν τις ομεπραζόλη, ισομεπραζόλη, λανσοπραζόλη, παντοπραζόλη και ραβεπραζόλη), έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ασθενείς και στις τρεις ομάδες είχαν παρόμοια κλινικά χαρακτηριστικά και βαθμούς δυσπεψίας… Οι ασθενείς επαναξιολογήθηκαν μετά από 28 ημέρες και στη συνέχεια ξανά μετά από 56 μέρες επίσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η από του στόματος (λήψης) κουρκουμίνη ήταν ασφαλής και ικανοποιητικά ανεκτή και ότι οι ασθενείς και στις τρεις ομάδες παρουσίασαν παρόμοια βελτίωση στα συμπτώματά τους.

Αναγνώρισαν τη μικρή κλίμακα της μελέτης, καθώς και αρκετούς άλλους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της σύντομης περιόδου παρέμβασης και της έλλειψης δεδομένων μακροπρόθεσμης παρακολούθησης. Απαιτούνται περαιτέρω μεγαλύτερες, μακροπρόθεσμες μελέτες, είπαν.

Ωστόσο, κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Αυτή η πολυκεντρική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή παρέχει εξαιρετικά αξιόπιστα στοιχεία για τη θεραπεία της λειτουργικής δυσπεψίας», προσθέτοντας ότι «τα νέα ευρήματα από τη μελέτη μας μπορεί να δικαιολογήσουν το να εξεταστεί η συμπερίληψη της κουρκουμίνης στην κλινική πράξη».

ΠΗΓΗ: Guardian, huffingtonpost.gr

Προηγούμενο άρθρο

ΠΑΟ ακόμα πιο…γερά στα τμήματα ΑμεΑ

Επόμενο άρθρο

SOS Τροχαία Εγκλήματα: Καταγγέλλει αποκλεισμό των ανάπηρων παιδιών από το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar