Θεσσαλονίκη: Αναβαθμίζονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις-Στο επίκεντρο η πρόσβαση ΑμεΑ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Σε τροχιά αναβάθμισης τίθενται τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να προσφέρουν ξανά βέλτιστες συνθήκες και υποδομές στους αθλητές όλων των ηλικιών και να είναι απόλυτα προσβάσιμα στα ΑμεΑ. Η κίνηση αυτή συνδέεται άμεσα με τη διεξαγωγή του αθλητικού αγώνα “ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024” που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Μαΐου στη συμπρωτεύουσα.

Για τη δραστική βελτίωση, αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Ελλάδας, ώστε να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας και να παρέχουν ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον σε αθλητές, θεατές και εργαζόμενους, θέτοντας στο επίκεντρο την πρόσβαση σε πολίτες ΑμεΑ συζήτησαν  στο Διοικητήριο ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Βρούτση.

Οι κ.κ. Κωνσταντινίδης και Βρούτσης προέβησαν σε καταγραφή των ζητημάτων που απασχολούν τις υφιστάμενες αθλητικές υποδομές στη Μακεδονία και τη Θράκη και ιεράρχησαν τις προτεραιότητες, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις και να υλοποιηθούν έργα που θα εξασφαλίζουν ασφαλείς, σύγχρονες και λειτουργικές αθλητικές εγκαταστάσεις, φιλικές και σε πολίτες ΑμεΑ.

Ακόμη, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο, για το οποίο ο κ. Βρούτσης εξέφρασε τη στρατηγική βούληση της Κυβέρνησης να γίνει το αθλητικό στολίδι της Βόρειας Ελλάδας, όπως επίσης και την εκφρασμένη αποφασιστικότητα της Πολιτείας τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα να προσφέρουν ξανά βέλτιστες συνθήκες και αθλητικές εγκαταστάσεις στους αθλητές όλων των ηλικιών και να είναι απόλυτα προσβάσιμα στα ΑμεΑ.

Άλλωστε, η βούληση της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου αποτυπώθηκε με την πρωτόγνωρη ετήσια αύξηση μεσοσταθμικά 52,18% στην επιχορήγηση όλων των ΕΑΚ της χώρας, συνολικού ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και μέσω της αύξησης 150% των κονδυλίων για τη χρηματοδότηση του Καυτανζογλείου Εθνικού Σταδίου.

Τέλος, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι στις 14 και 15 Μαΐου, θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη ο “ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024”, στον οποίο θα συμμετέχουν 20 επαγγελματικές ομάδες από όλον τον κόσμο με ποδηλάτες από 32 χώρες, σε μια διοργάνωση που είναι ενταγμένη στο αγωνιστικό καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και παίρνουν τηλεοπτική εικόνα περισσότερες από 100 χώρες, ενώ εστίασε και στο χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα.

Κωνσταντινίδης βρούτσης

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, μετά το τέλος της συνάντησης, επισήμανε: «Έχω την ιδιαίτερη χαρά να καλωσορίζω στο Διοικητήριο τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, κ. Γιάννη Βρούτση, μετά τις πολύ σημαντικές αυξήσεις στις χρηματοδοτήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Είχαμε συνάντηση συνεργασίας προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειες ώστε να προχωρήσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης και βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων, τα οποία απευθύνονται σε όλους τους πολίτες και είναι πολύ σημαντικά στο συνολικό σχέδιο ανάπλασης της πόλης και της Β. Ελλάδας. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε πολύ έντονα την επιμέλεια, την επίβλεψη αυτών των διαδικασιών σε στενή συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό, τον οποίο καλωσορίζω στη Θεσσαλονίκη».

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε: «Ήρθα θεσμικά να ενημερώσω τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, για το πολύ σημαντικό ζήτημα, που για εμένα αποτελεί κορωνίδα στις πολιτικές προτεραιότητες κάθε κυβέρνησης, που λέγεται αθλητισμός και συγκεκριμένα αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τον ενημέρωσα ότι μετά την τελευταία επίσκεψή μου τον Δεκέμβριο, εδώ στη Θεσσαλονίκη και τις δεσμεύσεις για δομικές αλλαγές όσον αφορά στις αθλητικές εγκαταστάσεις και τη χρηματοδότηση τους, αυτό που υποσχεθήκαμε το κάναμε πράξη.

Συγκεκριμένα, το Καυτανζόγλειο έχει μια σημαντική αύξηση στον προϋπολογισμό του της τάξης του 150% και 50% είναι η αντίστοιχη αύξηση για τα ΕΑΚ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για πόρους που δίνονται για πρώτη φορά, είναι πρωτοφανείς σε αύξηση και θα κατευθυνθούν σε τέσσερις συγκεκριμένες διαδικασίες. Πρώτον, την ασφάλεια σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Δεν θα υπάρξει ξανά ανασφαλής αθλητική εγκατάσταση πουθενά στην Ελλάδα. Ήδη, από το τέλος Αυγούστου σταμάτησε να λειτουργεί  ένα μεγάλο μέρος αθλητικών εγκαταστάσεων στην χώρα, κυρίως δημοτικών και κάποιων εθνικών, επειδή δεν είχαν τις προϋποθέσεις για να είναι ασφαλής.

βρουτσης κωνσταντνιδης'

Δεύτερον, πυρασφάλεια και στατική επάρκεια. Με χαρά ανακοινώνω ότι πολλές από αυτές επαναλειτουργούν, καθώς η πίεση της κοινωνίας και η ευαισθητοποίηση των νέων Δημάρχων που εκλέχθηκαν ανοίγουν ξανά τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τρίτον, ενεργειακή αναβάθμιση παντού. Φιλοδοξούμε όλα τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, τα δύο μεγάλα της Αθήνας ΣΕΦ και ΟΑΚΑ και τα δύο μεγάλα της Θεσσαλονίκης Καυτανζόγλειο και ΕΑΚ, αλλά και της Πάτρας, να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία η οποία θα τους δώσει επιπλέον νέους οικονομικούς πόρους μέσα  από την εξοικονόμηση πόρων.

Τέταρτον, πρόσβαση των ΑμεΑ. Δεν θα υπάρξει κανένα αθλητικό κέντρο, σε εύλογο διάστημα, που δεν θα έχει τη δυνατότητα 100% προσβασιμότητα σε ΑμεΑ. Ειδικά για αυτό, θα υπάρχει ειδική ανακοίνωση και ειδικό σχέδιο το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και περιλαμβάνει την εξής καινοτομία: Θα συσταθεί μια επιτροπή η οποία θα αποτελείται από 17 αθλητές με αμαξίδιο και αυτοί θα δώσουν την πιστοποίησή σε κάθε αθλητικό κέντρο εάν είναι 100% προσβάσιμο. Με τον πρόεδρο της Παραολυμπιακής Επιτροπής ήμαστε σε συνεργασία, η υπουργική απόφαση και η ομάδα εργασίας θα συσταθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Πρόκειται για κάτι καινοτόμο που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα.

Τέλος, όλα τα χρήματα  που έρχονται θα πάνε μόνο για υποδομές, υφιστάμενες όχι καινούργιες. Αρκετά με τα καινούργια. Έχουμε στολίδια αθλητικά κέντρα και εγκαταστάσεις, αυτά θα αναβιώσουμε, αυτά θα αναβαθμίσουμε, αυτά θα εκσυγχρονίσουμε. Αυτό είναι το σχέδιο μας.

Κλείνω με τη μεγάλη μεταρρύθμιση που περιμένει όλος ο αθλητικός κόσμος της χώρας. Στις 21 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα δει για πρώτη φορά όλα τα στοιχεία του αθλητισμού που δεν τα ξέρει. Ετοίμασα την “Εργάνη” του αθλητισμού που λέγεται “Κούρος”. Είναι μια μεγάλη καινοτομία και μεταρρύθμιση.

Επίσης, στις 14-15 Μαΐου η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί μια τεράστια αθλητική δράση. Τον “ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος”, κάτι μοναδικό. Τριάντα χώρες θα ξεκινήσουν  από εδώ, με την Θεσσαλονίκη να γεμίζει ποδήλατα και κορυφαίους ποδηλάτες, με την αφετηρία να δίνεται κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι ποδηλάτες θα διασχίσουν όλη η Ελλάδα και θα καταλήξουν στην Αθήνα. Είναι ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός, γιατί της Θεσσαλονίκης της αξίζει  και αυτό και πολλά άλλα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Πηγή: ecozen.gr

Προηγούμενο άρθρο

Διαβήτης: Τέρμα οι πένες και οι αντλίες – Έρχεται η «έξυπνη» κάψουλα ινσουλίνης

Επόμενο άρθρο

Καρκίνος του μαστού: Ανεκτέλεστο το 60% των παραπεμπτικών για μαστογραφία – Καμπανάκι από τους γιατρούς

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar