Τι αποκαλύπτουν τα πόδια για την κατάσταση της υγείας σας – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:
Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή, να ασκούμαστε και να παραμείνουμε ενυδατωμένοι. Γνωρίζατε όμως ότι τα πόδια σας μπορούν να πουν πολλά περισσότερα για την υγεία σας από ό,τι νομίζετε;

Οι περισσότεροι από εμάς διανύουμε τη ζωή χωρίς να εξετάζουμε συχνά την κατάσταση των ποδιών μας. Αλλά αν τα δάχτυλα των ποδιών σας είναι μονίμως παγωμένα ή ένα κόψιμο αργεί πολύ να επουλωθεί, ενδεχομένως να πρόκειται για καταστάσεις υγείας που γίνονται εμφανείς σε αυτό το σημείο του σώματος.

Από σημάδια καρδιακής νόσου, έως μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να δείτε όταν κοιτάξετε λίγο πιο προσεκτικά τα πόδια σας. Και θα είναι σαφές όταν χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για τυχόν ανησυχίες που σχετίζονται με τα πόδια σας.

Εάν παρατηρήσετε ένα κόψιμο που δεν επουλώνεται στο πόδι σας, για παράδειγμα, μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη. Μια επιπλοκή της πάθησης είναι η νευροπάθεια, όπου τα νεύρα καταστρέφονται και αρχίζει να χάνεται η αίσθηση, συνήθως στα πόδια. Επίσης, μπορεί να υπάρχει ένα μυρμήγκιασμα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ο διαβήτης μπορεί να μειώσει την ποσότητα της ροής του αίματος στα πόδια. Το να μην ρέει αρκετό αίμα στα πόδια μπορεί να δυσκολέψει την επούλωση μιας πληγής ή μιας λοίμωξης. Επιπλέον, μια κακή λοίμωξη μερικές φορές μπορεί να μην θεραπευτεί ποτέ.

Καρδιακή ασθένεια

Εάν τα πόδια σας είναι μονίμως κρύα, εάν αισθάνεστε μούδιασμα στα πόδια,  επώδυνες κράμπες στους γοφούς ή τα πόδια και έχετε γυαλιστερό δέρμα στα πόδια, αυτό μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής νόσου, σύμφωνα με το Foot and Ankle Center of Maryland.

«Όταν συμβαίνει καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να συσσωρευτεί υγρό στο σώμα, προκαλώντας πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί σε άλλα μέρη του σώματος, οδηγώντας σε ταχεία αύξηση βάρους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι μια κοινή κατάσταση στην οποία η συσσώρευση λιπών στις αρτηρίες περιορίζει την παροχή αίματος στους μύες των ποδιών. Είναι επίσης γνωστή ως περιφερική αγγειακή νόσος, σύμφωνα με το NHS.

«Πολλοί άνθρωποι με περιφερική αρτηριακή νόσο δεν έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, μερικοί αναπτύσσουν έναν επώδυνο πόνο στα πόδια τους όταν περπατούν, ο οποίος συνήθως εξαφανίζεται μετά από λίγα λεπτά ανάπαυσης». Ο ιατρικός όρος για αυτό είναι «διαλείπουσα χωλότητα».

Ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός και συνήθως υποχωρεί μετά από λίγα λεπτά όταν ξεκουράζετε τα πόδια σας. Και τα δύο πόδια συχνά επηρεάζονται ταυτόχρονα, αν και ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος στο ένα πόδι.

Άλλα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν τριχόπτωση στα πόδια και τα πέλματα, μούδιασμα ή αδυναμία στα πόδια, βραδέως αναπτυσσόμενα νύχια, έλκη (ανοιχτές πληγές) που δεν επουλώνονται, αλλαγή χρώματος στο δέρμα των ποδιών, όπως πιο χλωμό από το συνηθισμένο ή μπλε και γυαλιστερό δέρμα.

Επιπλέον, στους άνδρες μπορεί να παρουσιαστεί με στυτική δυσλειτουργία και συρρίκνωση των μυών των ποδιών (μυική ατροφία).

Υποθυρεοειδισμός

Σύμφωνα με το Advanced Foot and Ankle of Winsconsin LLC, ο  υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στα πόδια. 
Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας είναι υπολειτουργικός και δεν παράγει πλέον όλες τις ορμόνες που χρειάζεται το σώμα.

Η έλλειψη ορμονών προκαλεί χημικές διαταραχές σε όλο το υπόλοιπο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του αυτοάνοσου συστήματος και του μεταβολισμού.

Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αναπτύσσουν υποθυρεοειδισμό  περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα, καθώς το σώμα δεν παράγει πλέον αρκετές ορμόνες μετά το τέλος της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών μπορούν να αναπτύξουν υποθυρεοειδισμό.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στα πόδια, διόγκωση και δυσκαμψία των προσβεβλημένων περιοχών από φλεγμονή. Σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό, αυτό συμβαίνει συχνά στα πόδια και τους αστραγάλους.

Μια άλλη πάθηση του ποδιού που προκαλείται από υποθυρεοειδισμό είναι το σύνδρομο ταρσικής σήραγγας, το οποίο συμπεριφέρεται παρόμοια με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στα χέρια και τους καρπούς και προκαλεί επώδυνο κάψιμο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα σε όλο το πόδι.

Αναιμία

Η αναιμία είναι το πρόβλημα της έλλειψης ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοσφαιρίνης για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Σιδηροπενική αναιμία είναι όταν το σώμα δεν παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια επειδή το επίπεδο σιδήρου στο αίμα είναι πολύ χαμηλό.

Σύμφωνα με το Ιατρικό Ινστιτούτο του Τέξας, οι πάσχοντες από αναιμία συχνά έχουν κρύα χέρια και πόδια ακόμα και σε ζεστό καιρό, λόγω κακής κυκλοφορίας. Λιγότερο αίμα παραδίδεται στα άκρα, με αποτέλεσμα να αισθάνονται κρύο. Οι μεγάλοι μύες των ποδιών απαιτούν πολύ αίμα και οξυγόνο για να λειτουργήσουν.

Η στέρηση οξυγόνου τους αναγκάζει να εργάζονται υπερωρίες, διαδικασία που προκαλεί κόπωση, αδυναμία, έντονες κράμπες και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην αϋπνία. Οι αναιμικοί ασθενείς μπορεί να έχουν μια αίσθηση φαγούρας στα πόδια, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα.

Αρθρίτιδα

Αν το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας είναι κόκκινο, μπορεί να έχετε  ουρική αρθρίτιδα, σύμφωνα με τη Sun. Το NHS λέει ότι το δέρμα μπορεί να είναι ζεστό και πρησμένο και να προκαλείται ξαφνικός, έντονος πόνος. Μια κατάσταση ουρικής αρθρίτιδας συνήθως διαρκεί 5 έως 7 ημέρες και μετά βελτιώνεται.

Εάν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, το πιθανότερο είναι να μην προκαλέσει μόνιμη βλάβη στις αρθρώσεις.

Πηγή: oloygeia.gr

Προηγούμενο άρθρο

Νέο νομοσχέδιο στη Βουλή με ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και άλλες διατάξεις

Επόμενο άρθρο

Οι τροφές που καταπολεμούν τη φλεγμονή, την αρθρίτιδα και τον πόνο στις αρθρώσεις

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar