«Το αναπηρικό κίνημα ματώνει εδώ και δεκαετίες»

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Με αφορμή την προσβολή της αξιοπρέπειας και την καταπάτηση δικαιωμάτων ΑμεΑ στον Ωρωπό.  

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) εκφράζει την οργή και τον αποτροπιασμό της για την εικόνα με το πλήρωμα ασθενοφόρου να πλένει με λάστιχο σε δημόσιο χώρο γυναίκα με ψυχική αναπηρία στον Ωρωπό, καταπατώντας την αξιοπρέπεια και κάθε ατομικό της δικαίωμα και συντάσσεται με την ΠΟΣΟΨΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία) που αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το συμβάν ότι «απάνθρωπες συμπεριφορές που πλήττουν τη σωματική ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια των ευάλωτων ατόμων με ψυχικές παθήσεις δυστυχώς συμβαίνουν και στο χώρο της υγείας και κοινωνικής φροντίδας και από επαγγελματίες υγείας».

Η ΕΣΑμεΑ συμπληρώνει ότι αυτό το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων περιστατικών, που αφορούν σε υποτιμητικές και αναχρονιστικές συμπεριφορές των εργαζομένων σε δομές ή σε ιδρύματα, ακόμη και σε νοσοκομεία, προς τα άτομα με αναπηρία. Η προστασία και η προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχική αναπηρία αποτελούν προτεραιότητα της δράσης της ΕΣΑμεΑ, που έχει πρωτοστατήσει στην υλοποίηση προγράμματος αυτό-συνηγορίας και αυτό-εκπροσώπησης των ατόμων με ψυχική αναπηρία.

«Το αναπηρικό κίνημα ματώνει εδώ και δεκαετίες για να αποβάλει το στίγμα και τις διακρίσεις από την ψυχική πάθηση, να πείσει ότι όλοι οι άνθρωποι -μέσα από την παροχή των απαραίτητων βοηθημάτων – μπορούν να ζήσουν στην κοινότητα, και ότι τα άσυλα και τα ιδρύματα είναι αποθήκες ψυχών» σημειώνει η ΕΣΑμεΑ. Σε αυτό το πλαίσιο κυρώθηκε και στη χώρα μας η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και αποτελεί από το 2012 νόμο του Κράτους, η οποία στο 15ο άρθρο της αναφέρει:

Απαλλαγή από βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία:

1. Κανείς δεν υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή σε σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή ποινή. Ειδικότερα, κανένας δεν υποβάλλεται, χωρίς την ελεύθερη συγκατάθεση του/της, σε ιατρικό ή επιστημονικό πείραμα.

2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν όλα τα αποτελεσματικά νομοθετικά, διοικητικά, δικαστικά ή άλλα μέτρα, προκειμένου να αποτρέπουν τα άτομα με αναπηρίες, σε ίση βάση με τους άλλους, να υφίστανται βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή ποινή.

Πηγή: xronos.gr

Προηγούμενο άρθρο

Πειραματικό χάπι μειώνει κατά 60% την «κακή» χοληστερόλη

Επόμενο άρθρο

Τι μπορείτε να φάτε για να πάρετε την πολύτιμη βιταμίνη Β12

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar