Τροφές που αντέχουν για χρόνια αν τις συντηρήσετε σωστά

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Στα προϊόντα που προμηθευόμαστε από το σούπερ μάρκετ αναγράφεται πάντοτε η ημερομηνία λήξης ώστε να γνωρίζουμε για πόσο χρονικό διάστημα είναι ασφαλή προς κατανάλωση.

Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα φαίνεται να «αψηφούν» τον χρόνο και να αντέχουν για αρκετά χρόνια αν τηρήσουμε ορισμένους βασικούς κανόνες για τη σωστή συντήρησή τους.

1. Μέλι

Η εξαιρετικά μεγάλη αντοχή του οφείλεται στον συνδυασμό χαμηλής περιεκτικότητας σε νερό και υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, ο οποίος εξασφαλίζει ότι δεν είναι δυνατό να αναπτυχθούν σε αυτό βακτήρια. Επίσης, στο μέλι υπάρχουν μικρές ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου, ουσία που εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροβίων. Για να διατηρηθεί το μέλι πρέπει να αποφύγετε την επαφή του με το νερό.

2. Αποξηραμένα όσπρια

Όπως και στην περίπτωση του μελιού, το «κλειδί» για τη μακρά διάρκεια ζωής τους βρίσκεται στην επεξεργασία και την αποθήκευσή τους. Η διαδικασία αποξήρανσης των οσπρίων αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και παράλληλα μειώνει τα επίπεδα νερού κι έτσι δεν αναπτύσσονται βακτήρια και μούχλα. Επίσης, κατά την επεξεργασία των οσπρίων «απενεργοποιούνται» ένζυμα που κανονικά προωθούν την αποσύνθεσή τους μετά τη συγκομιδή. Σε αεροστεγές δοχείο, τα όσπρια είναι δυνατό να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια χωρίς να χάσουν τη θρεπτική τους αξία, αν όμως εκτεθούν στην υγρασία τότε αντέχουν μόλις μερικούς μήνες.

Τροφές που αντέχουν για χρόνια αν τις συντηρήσετε σωστά

3. Σάλτσα σόγιας

Η σάλτσα σόγιας έχει τουλάχιστον τρία χρόνια ζωής, λόγω του ότι περιέχει πολύ αλάτι και ότι αποτελεί προϊόν ζύμωσης. Αν το δοχείο δεν ανοιχτεί, τότε αντέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ αν χρησιμοποιηθεί έστω και μία φορά η διάρκεια ζωής τού προϊόντος εξαρτάται από τις συνθήκες συντήρησης. Η σάλτσα σόγιας συνήθως χαλάει επειδή αναπτύσσεται μούχλα στο καπάκι της.

4. Ξίδι

Η όξινη φύση του, η οποία οφείλεται στα ακετοβακτήρια που το ζυμώνουν, εξασφαλίζει ότι δεν αναπτύσσονται στο ξίδι άλλα, επικίνδυνα, μικρόβια και παράλληλα ότι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Το λευκό ξίδι τυπικά δεν παρουσιάζει καμία μεταβολή με την πάροδο του χρόνου, ενώ κάποια άλλα είδη μπορεί με τον καιρό να αλλάξουν ελαφρώς χρώμα ή να δημιουργηθεί ίζημα στον πάτο του δοχείου, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει την ασφάλεια του προϊόντος.

5. Λευκό ρύζι

Μελέτες δείχνουν ότι σε χαμηλή θερμοκρασία (περίπου 3℃) και αποθηκευμένο σε αεροστεγές δοχείο το ρύζι παραμένει αναλλοίωτο για πολύ καιρό. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το καστανό ρύζι, καθώς περιέχει ακόρεστα λιπαρά που αλλοιώνονται πιο εύκολα.

Πηγή: οnmed.gr

Προηγούμενο άρθρο

Γιώργος Ευγενειάδης: Ένας δάσκαλος μαγειρικής για παιδιά με αναπηρίες

Επόμενο άρθρο

Μουσικό Σχολείο Άρτας: Κοινή δράση των δομών ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar