«Κακή» χοληστερόλη: Ο φυσικός τρόπος που την μειώνει 10%

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:
Πώς θα σας φαινόταν εάν η επόμενη συνταγή γιατρού για τη ρύθμιση της χοληστερόλης ήταν τα φρούτα και τα λαχανικά; Αυστραλιανή μελέτη αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της «συνταγογράφησης» της κατανάλωσης περισσότερων φυτικών ινών στην υγεία

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για τη βέλτιστη κατάσταση της υγείας μας, πόσοι όμως από εμάς ακολουθούν στην πραγματικότητα αυτή τη συμβουλή;

Ερευνητές από του Ινστιτούτο George για την Παγκόσμια Υγεία του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι η αυξημένη κατανάλωσή τους βελτίωσε την υγεία των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όταν δεν έμειναν μόνο στις συστάσεις, αλλά η κατανάλωσή τους «συνταγογραφήθηκε» κανονικά σαν μια «φυσική» αγωγή.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες της μελέτης, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και υψηλό σάκχαρο στο αίμα, συμμετείχαν σε ένα ειδικό πρόγραμμα για 12 εβδομάδες, καταναλώνοντας σχεδόν δύο επιπλέον μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Ως αποτέλεσμα, έχασαν 1,7 κιλά και μείωσαν κατά 10% την LDL («κακή») χοληστερόλη.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jason Wu, επικεφαλής του Τμήματος Επιστήμης και Διατροφής στο Ινστιτούτο George και καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας επισημαίνει ότι είναι η πρώτη μελέτη στην Αυστραλία, που καταδεικνύει τις δυνατότητες συγκεκριμένες τροφές να συνταγογραφηθούν ως «φάρμακο».

Το πόρισμα αυτό μπορεί να βοηθήσει γιατρούς και ασθενείς να διαχειριστούν καλύτερα τις ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή: «Αυτή τη στιγμή οι μη ισορροπημένες διατροφές ευθύνονται για 20.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην Αυστραλία», σημειώνει.

Το περιεχόμενο της μελέτης

Για να εξετάσουν τα οφέλη της «φυσικής» αυτής συνταγής γιατρού, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με εξειδικευμένους γιατρούς στο νοσοκομείο Royal Prince Alfred στο Σίδνεϊ. Επέλεξαν 50 άτομα με διαβήτη τύπου 2 που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια. Ο κάθε συμμετέχοντας παρέλαβε ένα κουτί υγιεινής διατροφής σχεδιασμένο από ειδικούς διατροφολόγους, μαζί με ιδέες για συνταγές. Είχαν επίσης την επιλογή να συμβουλευτούν ένα διαιτολόγο κάθε δύο εβδομάδες.

Τα θετικά αποτελέσματα ήταν ήδη εμφανή μετά από 12 εβδομάδες. Η πλειοψηφία (96%) των συμμετεχόντων δήλωσε ότι το πρόγραμμα ήταν χρήσιμο ή εξαιρετικά χρήσιμο στη βελτίωση της διατροφής τους και της οικογένειάς τους, ενώ θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν για να συνεχίσουν το πρόγραμμα.

«Σύμφωνα με την έρευνά μας, η συνταγογράφηση υγιεινών τροφών όχι μόνο είναι πολλά υποσχόμενη για τη βελτίωση της διατροφής και της υγείας των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, αλλά ήταν επίσης πολύ δημοφιλής. Σε επόμενο στάδιο, χρειάζεται να επεκτείνουμε και να αξιολογήσουμε αυτό το πρόγραμμα σε μεγαλύτερες μελέτες, για να επιβεβαιώσουμε τα οφέλη του για την υγεία» σημειώνει ο Δρ. Jason Wu.

Υπάρχουν άλλωστε στοιχεία που αποδεικνύουν την ανεπάρκεια των τωρινών υγιεινομικών συστημάτων που βασίζονται στη συνταγογράφηση φαρμάκων για τη διαχείριση των ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα προγράμματα υγιεινής διατροφής και συνταγογράφησης γευμάτων έχουν ήδη ενσωματωθεί στην υγειονομική περίθαλψη και μπορούν, παράλληλα με τα οφέλη για την υγεία, να μειώσουν το συνολικό κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

Πηγή: ygeiamou.gr

Προηγούμενο άρθρο

«Ασημένιοι» οι Πολυχρονίδης και Μέτζου στο Παγκόσμιο Challenger

Επόμενο άρθρο

Άγρια επίθεση σε σύμβουλο του δημάρχου Θεσσαλονίκης για θέση στάθμευσης ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar