Μακροζωία: Πώς θα ζήσουμε περισσότερο σύμφωνα με νέα έρευνα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Μικρές «εκρήξεις» σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα μπορούν να μας χαρίσουν μακροζωία σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Η επιτάχυνση του ρυθμού καθημερινών δραστηριοτήτων όπως για παράδειγμα το ανέβασμα της σκάλας, η μεταφορά των σακούλων με τα ψώνια, το σκούπισμα του σπιτιού, μπορεί να συμβάλλει στη μακροζωία  αφού μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ιδιαίτερα από καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, διαπίστωσε ότι μόλις τρεις έως τέσσερις «εκρήξεις» σωματικής δραστηριότητας του ενός λεπτού κάθε μέρα μπορεί να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη μακροζωία. Αν και οι δραστηριότητες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό ή τη μετάβαση στο γυμναστήριο, μπορούν να μας παρέχουν παρόμοια οφέλη.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους ειδικούς η μελέτη έδειξε πως παρόμοια οφέλη με τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) μπορούν να επιτευχθούν μέσω της αύξησης της έντασης των περιστασιακών δραστηριοτήτων που γίνονται ως μέρος της καθημερινής ζωής και φυσικά όσο περισσότερες τόσο το καλύτερο.

Δεδομένα που οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν να κάνουμε περίπου 30 λεπτά άσκησης την ημέρα ή 150 λεπτά την εβδομάδα. Η νέα έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι ακόμη και μικρότερες ποσότητες δραστηριότητας μπορεί να προσφέρουν πραγματικά οφέλη όσον αφορά τη μακροζωία.

Στη μελέτη, εξετάστηκαν δεδομένα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης 25.000 ατόμων που τεκμηριώθηκαν στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου για επτά χρόνια. Τα άτομα που συμμετείχαν ήταν ηλικίας 40 ετών και άνω και ανέφεραν ότι δεν έκαναν κανένα άθλημα ή άσκηση κατά τη διάρκεια του ελεύθερού τους χρόνου.

Επειδή οι συμμετέχοντες δεν ασκούνταν τακτικά, αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να επικεντρωθούν αποκλειστικά σε οποιαδήποτε κίνηση θεωρήθηκε ότι ήταν μέρος της καθημερινής τους ζωής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο τρεις έως τέσσερις «εκρήξεις» σωματικής δραστηριότητας του ενός λεπτού κάθε μέρα συσχετίστηκαν με έως και 40% μείωση του κινδύνου θανάτου από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου, και έως και 40% μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα οφέλη μακροζωίας αυξήθηκαν επίσης με περισσότερες περιόδους «εκρήξεων»- το μέγιστο 11 περιόδων την ημέρα συσχετίστηκαν με 49% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο και 65% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Μια συγκριτική ανάλυση περισσότερων από 62.000 ατόμων που επιδίδονταν σε έντονη φυσική δραστηριότητα (VPA) τακτικά, βρήκε συγκρίσιμα αποτελέσματα με αυτά που προέκυψαν από την έρευνα με άτομα που δεν αθλούνταν, οδηγώντας τους ερευνητές να προτείνουν ότι τα οφέλη της έντονης δραστηριότητας είναι παρόμοια είτε κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης ρουτίνας άσκησης είτε κατά τη διάρκεια της… καθημερινής ζωής!

Και η «ένσταση»

Παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να δούμε τον πλήρη βαθμό στον οποίο οι μικρές αυτές «εκρήξεις» μπορούν να επηρεάσουν τη μακροζωία, σύμφωνα με τον Daniel Duprez, MD, PhD, καθηγητή ιατρικής στο Καρδιαγγειακό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Πώς να προσθέσετε την άσκηση ενώ δεν… ασκείστε

Συνολικά, η νέα έρευνα δείχνει το όφελος που έχει η σωματική δραστηριότητα στη συνολική υγεία και τη μακροζωία και ότι η περισσότερη δραστηριότητα στην καθημερινή μας ζωή -ακόμα και σε σύντομες εκρήξεις- μπορεί να αξίζει τον κόπο, ειδικά για άτομα που δεν είναι ενεργά στη δουλειά τους και δεν αθλούνται .

Προκειμένου να προσθέσετε περισσότερη ενέργεια στην ημέρα σας δοκιμάστε να κάνετε ό,τι συνήθως κάνατε αλλά με πιο ενεργητικό και δυναμικό τρόπο.

Επιλέξτε για παράδειγμα διαδρομές που περιλαμβάνουν περπάτημα σε ανηφόρα αντί για επίπεδο έδαφος ή προσπαθήστε να επιταχύνετε κουβαλώντας τα ψώνια και ανεβαίνοντας τις σκάλες.

Συνίσταται να στοχεύετε σε τουλάχιστον δύο έως τρεις «εκρήξεις» του ενός λεπτού την ημέρα ή επτά έως οκτώ μικρότερες των 30-45 δευτερολέπτων για να έχετε πλήρη οφέλη μακροζωίας.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι «εκρήξεις» πρέπει να αποτελούν τακτικό μέρος της ρουτίνας σας – όχι κάτι στο οποίο εστιάζετε μερικές φορές και μετά σταματάτε διότι σκοπός είναι να σας γίνουν τελικά μια δια βίου συνήθεια.

Πηγή: vita.gr

Προηγούμενο άρθρο

Καλλιθέα: Πανικός με 11χρονο ΑμεΑ που ακροβατούσε στο περβάζι τρίτου ορόφου

Επόμενο άρθρο

Καρκίνος του πνεύμονα: Πιθανά συμπτώματα που καλό είναι να γνωρίζουμε

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar