Βιταμίνη Β12 – Πολύτιμη για τα νεύρα, την καλή διάθεση, τον ωραίο ύπνο

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η βιταμίνη Β12, ή αλλιώς κοβαλαμίνη, είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και συμμετέχει σε σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

H συγκεκριμένη βιταμίνη, σύμφωνα με το icookgreek.com και την Αστερία Σταματάκη, διαιτολόγο-διατροφολόγο συνεργάτιδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Πού συμβάλλει η βιταμίνη Β12

Επίσης, όπως αναφέρει η ειδικός σε ενημερωτικό προς το κοινό άρθρο της στην ιστοσελίδα του ΟΑΚΑ, η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και παίρνει μέρος στην παραγωγή διαφόρων  νευροδιαβιβαστών. Τέτοιοι είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, ουσίες που επηρεάζουν τη διάθεσή μας, την ποιότητα του ύπνου μας και άλλες φυσιολογικές λειτουργίες. Τέλος, η βιταμίνη Β12 απαιτείται για τη σύνθεση του DNA. Σε περιπτώσεις έλλειψης βιταμίνης Β12 οδηγούμαστε σε αναιμία.

Συμπτώματα της έλλειψης σε βιταμίνη Β12: κούραση, αδυναμία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης, προβλήματα στην όραση, κατάθλιψη και νευρολογικά προβλήματα όπως αδυναμία μυών ή μουδιάσματα στα άκρα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από έλλειψη Βιταμίονης Β12

Οι άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης έλλειψης βιταμίνης Β12, είναι:

  • όσοι πάσχουν από ατροφική γαστρίτιδα
  • όσοι υποφέρουν από παθήσεις του λεπτού εντέρου, όπως κοιλιοκάκη και νόσο του Crohn
  • όσοι έχουν αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η νόσος του Graves
  • οι ηλικιωμένοι άνθρωποι
  • όσοι ακολουθούν αυστηρή φυτοφαγική δίαιτα

Σε ποιες τροφές βρίσκεται η βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται στις τροφές ζωικής προέλευσης όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δε βρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης εκτός κι αν είναι εμπλουτισμένα π.χ. εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τρόφιμα είναι η καλύτερη πηγή για να λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειαζόμαστε. Σε περιπτώσεις που υπάρχει έλλειψη βιταμινών, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το ιατρό σας ή το διαιτολόγο σας να σας συστήσουν το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής.

Πηγή: icookgreek.gr

Προηγούμενο άρθρο

ΑΛΜΑ και Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ IDA (Inclusive Digital Academy)

Επόμενο άρθρο

«Μυγάκια» και λάμψεις στα μάτια: Τι είναι και τι να προσέξεις

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar