Η κλιματική αλλαγή βλάπτει σοβαρά την υγεία (Βίντεο)

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ακτιβιστές, πολιτικοί, απλοί άνθρωποι ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για τη σωτηρία του Περιβάλλοντος.

Ο ΟΗΕ έχοντας επίγνωση πως η προστασία και η βελτίωση του ανθρώπινου περιβάλλοντος είναι μέγιστο θέμα το οποίο επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων και την οικονομική ανάπτυξη του κόσμου έχει ορίσει την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος. Σκοπός είναι αυτή η μέρα να δώσει τη δυνατότητα διεύρυνσης της βάσης της κοινής γνώμης για να αποκτήσει μια υπεύθυνη στάση εκ μέρους των πολιτών, των βιομηχανιών και των κοινοτήτων ώστε να φροντίσουν για την προστασία του περιβάλλοντος. Η μέρα αυτή υιοθετήθηκε το 1974 και πλέον συμμετέχουν σε αυτήν περισσότερες από 100 χώρες.  

Για το 2018 το θέμα της μέρας ήταν «Πάλη κατά της Μόλυνσης από τα πλαστικά» και οι βασικές εκδηλώσεις έγιναν στην Ινδία. Φέτος το θέμα είναι η «Μόλυνση του Αέρα» και το επίκεντρο θα είναι η Κίνα. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να αναπνέουμε, μπορούμε όμως να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα που εισπνέουμε.  

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά περί των 7 εκατομμυρίων ανθρώπων πεθαίνουν πρόωρα λόγω της μόλυνσης του αέρα με τα 4 εκατομμύρια αυτών να καταγράφονται στην Ασία και τις περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού. Το 92% των πολιτών δεν αναπνέει καθαρό αέρα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει περίπου 5 τρισεκατομμυρία δολάρια σε κοινωνική ασφάλεια. Η φετινή παγκόσμια μέρα στόχο έχει να πείσει τις κυβερνήσεις, τις βιομηχανίες, τις κοινότητες και τους πολίτες να συνταχθούν και να ερευνήσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινη τεχνολογία για να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα των πόλεων στον κόσμο.   

Οι επιπτώσεις

Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής ήδη έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον, προειδοποιεί μια νέα επιστημονική έκθεση 27 εθνικών Ακαδημιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων είναι και η Ακαδημία Αθηνών.

Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν από τη μετάδοση λοιμωδών νόσων μέσω των κουνουπιών μέχρι την εμφάνιση ή την επιδείνωση διαφόρων προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως της διαταραχής μετατραυματικού στρες, της αγχώδους διαταραχής, της κατάθλιψης και της κατάχρησης ουσιών.

Οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι οι ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες, τα παιδιά και οι μετανάστες, ενώ οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων είναι πιο εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα θερμικού στρες από ό,τι εκείνοι της επαρχίας. Από γεωγραφικής πλευράς, η Μεσόγειος και οι Αρκτικές περιοχές θεωρούνται οι πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για την υγεία.

Η έκθεση της επιτροπής EASAC (επιστημονικού συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών) με τίτλο «Η επιταγή της κλιματικής δράσης για την προστασία της ανθρώπινης υγείας στην Ευρώπη» επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει πλέον να ιεραρχηθεί ως μία από τις σοβαρότερες απειλές για την υγεία. Όπως υπογραμμίζει, «ο ρυθμός και το εύρος της κλιματικής αλλαγής συνιστούν σοβαρές προκλήσεις για τις προόδους στην παγκόσμια υγεία που έχουν γίνει κατά τις τελευταίες δεκαετίες», ενώ προσθέτει ότι «οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου».

Οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, αναφέρουν τα μελλοντικά οφέλη από μια περικοπή των εκπομπών άνθρακα για τη μείωση των ασθενειών και των πρόωρων θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη, καθώς επίσης τις συνέπειες των ακραίων καιρικών συνθηκών, της ξηρασίας και των πλημμυρών για την παραγωγή τροφίμων, προβλέποντας μια μείωση κατά 5% έως 25% στις βασικές γεωργικές καλλιέργειες στην περιοχή της Μεσογείου, η γεωργία της οποίας αναμένεται να πληγεί περισσότερο από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Οι Ακαδημίες προτείνουν περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος, κάτι που θα βοηθήσει (και) στον έλεγχο των «αερίων του θερμοκηπίου», αλλά και άμεσα στην υγεία των ανθρώπων. Προβλέπουν επίσης την εξάπλωση των λοιμωδών νόσων στην Ευρώπη, όσο το θερμόμετρο θα ανεβαίνει και θα επεκτείνεται η ακτίνα δράσης των κουνουπιών-φορέων. Ακόμη, αναμένουν αύξηση στις τροφικές δηλητηριάσεις, καθώς τα βακτήρια της σαλμονέλας και άλλα ευνοούνται από τις πιο υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ακόμη και η αντίσταση των μικροοργανισμών όπως του E.coli στα αντιβιοτικά (ήδη ένα σοβαρό πρόβλημα) θα γίνει μεγαλύτερο στο μέλλον.

Οι επιστήμονες των Ακαδημιών ζητούν από τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να δείξουν πολιτική βούληση, καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους και να καταφέρουν να συγκρατήσουν την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα (ήδη η άνοδος έχει φθάσει περίπου τον ένα βαθμό). Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Από ελληνικής πλευράς στην έκθεση της EASAC συνέβαλε ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Ζερεφός. 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος 

Την ανάγκη να ξαναχτίσουμε την Ευρώπη της νέας, βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία θα αποτελέσει πρότυπο για τη διαχείριση αντίστοιχων θεμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5.6.2019).

Επικαλούμενος την ομιλία του, κατά την 14η άτυπη συνάντηση των Αρχηγών Κρατών του «Arraiolos Group» στη Δημοκρατία της Λετονίας τον Σεπτέμβριο του 2018, ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζει ότι ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου και η Ευρώπη οφείλει να εκπληρώσει το χρέος της για να μειωθούν δραστικά, και όσο πιο σύντομα γίνεται, οι ανθρώπινες απώλειες και ο ανθρώπινος πόνος, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η συχνότητα εμφάνισης των ακραίων καιρικών φαινομένων εντείνεται με εντυπωσιακό ρυθμό και κάνει λόγο για σύγχρονη τραγωδία, που μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

«Τα μέτρα που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι, όπως προτείνει η επιστημονική κοινότητα, αποτελούν μια ευκαιρία μοναδική για την Ανθρωπότητα, ώστε ν’ απεξαρτηθεί το ζήτημα της ενέργειας από την καύση ορυκτών καυσίμων. Δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνολογίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και της κατανάλωσης των φυσικών πόρων, μπορούμε να φθάσουμε αφενός σε καθαρότερο και ασφαλέστερο περιβάλλον και, αφετέρου, στην δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας», διευκρινίζει ο κ. Παυλόπουλος.

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι έφθασε η ώρα των αποφάσεων, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε ήδη να έχουμε πάρει μέτρα προσαρμογής προ πολλού. «Φαίνεται ότι η Ανθρωπότητα έχει ξεχάσει αρχές που έμειναν στην Ιστορία, όπως εκείνη του Ιπποκράτη: «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν». Ας δράσουμε έστω και τώρα.

Η Ευρώπη δίδαξε στον κόσμο τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Τον δίδαξε επίσης να σέβεται το περιβάλλον και τη φύση. Μπορεί και πάλι ν’ αποτελέσει το φωτεινό παράδειγμα στην Ανθρωπότητα, για την αυγή μιας πορείας προς την «ανανεώσιμη Ευρώπη», σύμφωνα με τις αρχές που έχουν προωθηθεί με τη σημερινή γνώση και αξιοποίηση της επιστήμης», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθρο

Η ελληνική πρόταση για την κλιματική αλλαγή στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα

Επόμενο άρθρο

Η καθημερινότητας μιας μαμάς που μεγαλώνει ένα παραπληγικό παιδί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar